naziv projekta: Turistička agencija
lokacija: Pavlinska ulica 6, Varaždin
investitor: Autobusni promet dd, Varaždin

projekt: 2002 - 2003.
realizacija: 2003 - 2004
bruto površina: 150 m2

projektni tim:
Darinka Brakus
Gordana Kovačić
Zoran Brakus

foto: arhiva Brakus d.o.o.; Damir FabijanićStotinjak metara od varaždinskog Korza, nalazi se prizemna uglovnica u vrlo lošem građevinskom stanju te predstavlja neprimjeren detalj u povijesnoj jezgri grada Varaždina.
U vlasništvu investitora je uglovni dio prostora prizemlja i pripadajući podrum. Rekonstrukcijom i adaptacijom, prostor se treba prenamjeniti u turističku agenciju.
Kuću je sagradio početkom 19.stojeća bravarski majstor na gradskom grabištu. Postoje naznake da su za temelje korišteni dijelovi gradskog bedema. Kuća je izvorno, zatvorenog tipa s nizom prozora na oba pročelja. Početkom 20. stoljeća dva bočna prozora su produžena i pretvorena u izloge, a na uglu je otvoren ulaz u lokal. Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća prostor je dijelom rekonstruiran, svodovi nad podrumom su u prva dva polja srušeni i nakon toga su radovi zaustavljeni. Od 1990.g. do 2002.g. prostor stoji napušten i prazan.

Novu, zadanu namjenu prostora rješavamo interpoliranjem različitih volumena u zonu podruma koji nose novu funkciju. Veliki valjkasti volumen interpoliran u prvom ulaznom dijelu je sala za sastanke u razini podruma a u razini ulaza je ploča nad volumenom sa info pultom. Ploča nad valjkastim volumenom je „mostom“ spojena s podestom ulaznih vratiju. Unutar podruma su u boksovima smješteni ostali prateći sadržaji. Boksovi su intaktno položeni u odnosu na svodove.

Intaktnim polaganjem svih novih elemenata jasno se očitavaju prezentirani povijesni detalji.
Pri kraju radova na uređenju turističke agencije, investitoru predlažemo i obrazlažemo potrebu uređenja javnih površina u bližem okruženju, što investitor prihvaća.

U zoni pješačke staze na novoj uređenoj površini bit će postavljena urbana instalacija_klupa.
© 2017 Brakus