naziv projekta: Studentski restoran i prateći sadržaji kampusa Varaždin
lokacija: J.Merlića bb, Varaždin
investitor: Studentski centar Varaždin

projekt: 2012 / natječajni rad
realizacija:
bruto površina: 1000 m2

projektni tim:
Darinka Brakus
Anja Brakus
Gordana Kovačić
Zoran Brakus





Glavna zgrada bivše vojarne na raskrižju Merlićeve ulice i Ulice kralja Petra Krešimira IV sa svojim okruženjem i uličnim drvoredom kestena dio je konteksta. Zgrada vojarne danas je studentski dom. Ispred zgrade doma je zelena površina uređena bez kreativne hortikulturne ideje. Prostor oko zgrade predviđen je za izgradnju kampusa i studentskog restorana.


Drvored kestena nam je inspiracija. Želimo da je restoran u parku. Predlažemo novi park s nasadima kestena po cijeloj površini parcele ispred zgrade doma. Park zamišljamo kao veliki ozelenjeni trg za druženje i okupljanje studenata. Unutar parka na jugozapadnom dijelu pozicioniramo studentski restoran.


Uz jaki, monumentalni korpus građevine vojarne dizajniramo neformalni, meki, ovalni oblik prizemne građevine restorana. Ovalni oblik restorana mekim linijama ne suprostavlja se dominantnoj zgradi vojarne. Želimo da pojavnost restorana bude transparentna i mimikrična forma, da se doživljava kao veliki parkovni paviljon. Dizajn pročelja prati tu ideju, oko cijelog pročelja polažemo raster drvenih vertikala. Raster fragmentarno meandrira u odnosu na osnovni gabarit. Meandriranjem ovojnice stvaramo vanjske ograđene prostore. Vanjski ograđeni prostori su terase kao kontrolirani vanjski dijelovi restorana, koriste se za blagovanje.


Pročelje je definirano rasterom drvenih vertikala, koje meandriraju oko osnovnog korpusa, fragmentarno, u zonama vanjskih terasa, vertikale prelaze u horizontalni raster.


Dispozicija prostora i funkcionalna shema zgrade restorana je jasna i jednostavna. Uz respektiranje tehnoloških zahtjeva, sve sadržaje pozicioniramo tako da su unutar definirane ovojnice. Ovojnica kao plašt obuhvaća sve otvorene i zatvorene prostore restorana.




© 2017 Brakus