naziv projekta: Rekonstrukcija povijesnog ljetnikovca u Tkonu
lokacija: Tkon, Pašman
investitor: privatno

projekt: 2012-2013.
realizacija: 2013-2016.
bruto površina: 830 m2

projektni tim:
Darinka Brakus
Zoran Brakus

foto: arhiva brakusU centru naselja Tkon uz samu obalu nalaze se ruševni objekti nekadašnjeg ladanjskog posjeda plemičke obitelji De Erco. Građevine su sagrađene početkom 19 stoljeća, a osim glavne ladanjske kuće, unutar kompleksa su štale, mlin, uljara i prostrani perivoj. Tokom vremena ljetnikovac De Erco mijenja vlasnike. Desetljećima je kompleks napušten te propada i u potpunosti je devastiran. Novi vlasnici, koji dolaze u posjed 2011.g., žele cijeli kompleks rekonstruirati i pretvoriti u turističke smještajne kapacitete. Zatečeno stanje cijelog kompleksa je vrlo loše, pomoćni objekti su ruševine obrasle u zelenilo. Masivno ziđe građevina, iako ruševno, jasno ocrtava tlocrtne obrise i veličinu zgrada unutar kompleksa. Prema dostupnoj arhivskoj građi te zatečenom stanju stvaramo uvid u autentično stanje ladanjskog sklopa iz doba nastanka.

Želimo maksimalno sačuvati autentičnu dispoziciju prostora i povijesne artefakte ljetnikovca te predlažemo rješenja koja ne negiraju postojeće prostorne sklopove. U skladu s tim veličina i struktura soba se prilagođava zatečenim tlocrtnim dispozicijama a gostima se nudi boravak u eksluzivnim autentičnim prostorima povijesnog ljetnikovca. Ciljna skupina su grupe prijatelja ili grupe obitelji koji žele zajedno provoditi vrijeme odmora tako da cijeli sklop definiramo tako da istovremeno ugošćuje do dvadesetak osoba. Istovremeno, organizacijom prostora svakom gostu je omogućena privatnost. Svaka smještajna jedinica je drugačija, nudi privatnost u autentičnom ambijentu.

U zoni prizemlja, terasa, dvorišta i vrta isprepliću se sadržaji za zajedničko boravljenje svih gostiju. Dio građevina se rekonstruira i adaptira, fragmentarno pojedine elemente izvodimo kao faksimile. Dio građevina kompleksa, gdje su bili očitani samo tragovi ziđa, gradimo nove u suzdržanoj modernoj maniri. Kompromis je nužan pri izgradnji obveznog bazena unutar dvorišta a predvrt se obnavlja bogatim nasadima mediteranskog bilja.
© 2017-2023 Brakus