naziv projekta: Rekonstrukcija građevine
lokacija: Zagrebačka ulica 4a, Varaždin
investitor: Albert doo, Varaždin

projekt: 2013
realizacija: 2014 - 2015
bruto površina: 260 m2

projektni tim:
Darinka Brakus
Gordana Kovačić
Zoran Brakus

foto: arhiva Brakus d.o.o., Josip KovačGrađevina se nalazi u zapadnom uličnom nizu Zagrebačke ulice u prostoru koji je definiran kao rubna zona povijesne jezgre grada. Na osnovu izvedenih sondi, snimci postojećeg stanja i pregleda građevine, pretpostavlja se da građevina datira iz kraja 19. stoljeća. Po strukturi gradnje može se zaključiti da je to prvobitno bila gospodarska zgrada. Postoje naznake da je u razdoblju između dva rata građevina služila kao plesna hala. Od šestdesetih godina prošlog stoljeća tu je salon namještaja tvornice „Mundus – Florijan Bobić“.


Zgrada je u lošem građevinskom stanju, derutnih i vlagom oštećenih dijelova. Investitor želi cijelu zgradu staviti u funkciju trgovačkih i drugih uslužnih djelatnosti. Nije sasvim jasno definirano o kakvim se djelatnostima radi.

Dispozicija prostora mora omogućiti adaptabilnost, brzo prilagođavanje različitim korisnicima, eventualno spajanje i odvajanje prostora. Pri adaptaciji se primjenjuju rješenja kojima će se maksimalno prezentirati povijesni, autentični elementi kuće. Predlažemo ugradnju novih galerija i stepenica koje će povezivati sve razine novih galerija i postojećih etaža. Stepenice i galerije će se interpolirati kao autonomne čelične konstrukcije. Postojeći pruski svod je obnovljen te prezentiran u cijeloj površini.

Po završetku gradnje unutar građevine se smještava nekoliko poslovnih prostora koji se međusobno nadopunjuju bez odjeljivanja pa zgrada djeluje kao mali trgovačko-poslovni centar.
© 2017 Brakus