naziv projekta: Poslovna zgrada Mari
lokacija: Varaždinska ulica, Jalkovec
investitor: MARI doo Varaždin

projekt: 2009
realizacija: 2011
bruto površina: 980 m2

projektni tim:
Darinka Brakus
Zoran Brakus
Gordana Kovačić
Anja Brakus

foto: arhiva Brakus d.o.o.Za tvrtku Mari, kojoj je osnovna djelatnost računovodstvo i kjnigovodstvo, dizajniramo uredsku zgradu na parceli u gospodarskoj zoni. Tvrtka trenutno ima potrebu za 200 m2 uredskog prostora s naglašenom tendencijom širenja poduzeća. Predlažemo, obzirom na parcelu i kontekst, dvoetažnu zgradu s četiri odvojene, autonomne uredske jedinice. Na taj način je omogućena fleksibilnost koja dozvoljava proširenje prostora tvrtke po potrebi ili ustupanje pojedinih uredskih blokova drugim korisnicima.
Tlocrtna dipozicija prostora se temelji na osnovnom konceptu sa četiri jednaka neovisna prostora. Ulaz u građevinu je na istočnom pročelju, kroz ulazni i vjetrobranski prostor prilazi se centralno položenom hodniku i stubištu. Lijevo i desno od stubišta su uredski blokovi. Uredi su otvoreni prostori unutar kojih su definirana radna mjesta. Otvoreni prostori ureda su formirani na način da je manjim zahvatima moguće stvaranje konvencionalnih kancelarija unutar bloka. Svaki uredski blok sadrži pomoćne prostore sanitarija, garderobe i čajne kuhinje.


Distancirano od pročelja obodno uz zgradu polažemo klizne perforirane panele. Paneli daju specifičnu pojavnost uredskoj zgradi a istovremeno su zaštita od pretjerane insolacije. Kako je investicija ulaganja u fasadnu ovojnicu prelazila definirani buđet, privremeno se odustaje od montaže ovojnice. Perforirane ploče ovojnice izvode se samo u jednom fragmentu.
© 2017 Brakus