naziv projekta: obiteljska kuća L
lokacija: Varaždin
investitor: privatno

projekt: 2002 - 2003
realizacija: 2003 - 2004
bruto površina: 360 m2

projektni tim:
Zoran Brakus
Gordana Kovačić
Darinka Brakus

foto: arhiva Brakus d.o.o.; Darko GorenakU zoni gustog urbanog tkiva središta grada, na rubu povijesne, varaždinske gradske jezgre nalazi se kuća u lošem građevinskom stanju. Investitor donosi odluku o potpunom uklanjanju svih građevina i izgradnji nove kuće.

Projektiramo kuću za peteročlanu obitelj. Jedini zahtjev investitora je da svako dijete ima svoju sobu, sve ostalo s punim povjerenjem ostavljeno je nama. Zadaća nam je interpolirati obiteljsku kuću u uličnom nizu na rubu povijesne gradske jezgre te uspostaviti dijalog s postojećom izgradnjom a istovremeno dati novu vrijednost postojećem kontekstu.

Izuzetno dobra i kontinuirana komunikacija s investitorom rezultirala je postavljanjem jednostavne ideje. Tlocrt je pravokutnik, dužom stranom paralelan s ulicom. Prema bučnoj, prometnoj ulici orjentirani su prostori stubišta i gospodarstva dok su svi ostali prostori okrenuti prema dvorištu koje je zatvoreno okolnom izgradnjom kao atrij. Spavaći trakt je u potkrovlju. Tu su tri dječje sobe sa balkonima.
Da bi kuća bila „moderna“ nije nužno izvesti ravni krov. Izvodimo dvostrešan krov sa pokrovom biber crijepom i detaljima u cinkotit limu. Na uličnom pročelju su prozori uvučeni u niše, sa dodatnom zaštitom od pogleda i buke staklenim griljama.
© 2017 Brakus