naziv projekta: urbana instalacija_ klupa
lokacija: Pavlinska ulica 6, Varaždin
investitor: Autobusni promet dd, Varaždin

projekt: 2003.
realizacija: 2004
bruto površina:

projektni tim:
Darinka Brakus
Nives Gorski

foto: arhiva Brakus d.o.o., Josip Kovač, Darko GorenakU visokoj prizemnici na raskrižju Pavlinske i Stepinčeve ulice završavamo uređenje turističke agencije i predlažemo investitoru uređenje javne površine u bližem okruženju. Pješačka površina uz uglovnicu je devastirana, neuređena i često zakrčena automobilima. Raskrižje je na početku pješačke zone, tu se otvaraju vizure na katedralu, gradski park i Korzo.

Investitoru obrazlažemo potrebu uređenja javne površine. Pješačka zona, blizina škola, otvaranje vizura, činjenice su koje nameću rješenje: nešto što može služiti za sjedenje ali ne i nužno, nešto gdje prolaznici zastanu pa to možda postane mjesto susreta, nešto što automobilima zakrči pristup. Investitoru se ideja svidjela te odobrava povećanje buđeta za uređenje javne površine.

Predlažemo urbanu instalaciju u formi čelične krivudave linije koja «teče» prema Korzu između ceste i pločnika te akcentira novi poslovni prostor. Instalacija je postala klupa (ali ne i nužno). Klupa je na plohi od granitnih kocki, uokvirenoj kulir pločama.
© 2017 Brakus