naziv projekta: Proizvodno poslovna građevina Farmex
lokacija: Ulica Ivane Brlić Mažuranić 25, Varaždin
investitor: Farmex doo

projekt: 2018-2019
realizacija: 2019-2020
bruto površina: 4.200 m2

projektni tim:
Darinka Brakus
Zoran Brakus
Gordana Kovačić
Đurđica Komar

vizualizacije: Đurđica Komar

foto: arhiva brakus, Darko Gorenak_godar

Proizvodno poslovna građevina je u zoni gospodarske namjene u istočnom dijelu grada. Lokacija parcele je vrlo povoljna, nalazi se uz gradsku obilaznicu, pristup do svih važnih pravaca izlaza iz grada je brz i jednostavan. Oblik i položaj parcele uz raskrižje gradske obilaznice sugerira tlocrtnu dispoziciju građevine. Građevina je razvedenog tlocrtnog „U“ oblika, unutar kojeg je prostor manipulativnog dvorišta. U centralnoj dilataciji kreiran je ozelenjeni atrij, koji je odgovor na zahtjev da prostor u kojem se zaposlenici kreću i provode odmor bude maksimalno ugodan, zračan i osunčan.

Kako je tvrtka lider u proizvodnji i dizajniranju solarnih modula, primarni zadatak bio je integrirati fotonaponske module na više različitih načina. Pri kreiranju volumena i pročelja istraživali smo mogućnosti primjene svih dostupnih modula. Predložena rješenja uključivala su primjenu modula na krovu, na fasadi i na transparentnim nadstrešnicama.

Prva faza implementacije modula uključivala je postavu modula na krov i dijelom na fasade. Procjenjena snaga solarne elektrane je cca 300 kW, uz primjenu toplinskih pumpi za sve potrebe grijanja, hlađenja i klimatizacije, sustav je gotovo samodostatan.
© 2017-2023 Brakus