naziv projekta: Državni arhiv Varaždin
lokacija: Varaždin
investitor: Državni arhiv Varaždin

projekt: 2008.
realizacija:
bruto površina: 5.080 m2

projektni tim:
Zoran Brakus
Gordana Kovačić
Darinka Brakus
3D Dean Kober

Potreba za izgradnjom nove zgrade Državnog arhiva naglašava se već niz godina jer je arhiv smješten na nekoliko lokacija u neprimjerenim uvjetima. Grad Varaždin dodjeljuje parcelu za izgradnju zgrade arhiva u području sjeveroistočnog dijela neizgrađenog prostora grada Varaždina.


Državni arhiv je ustanova za čuvanje, zaštitu, obradu i korištenje arhivskog gradiva. U uskoj suradnji sa stručnjacima iz Državnog arhiva sastavljen je detaljan program na osnovu smjernica za zadovoljavanje primarnih potreba.


Definirane potrebe su: primjereno deponiranje arhivske građe; adekvatna mikroklima u depoima; prostor za korištenje gradiva/znanstvena istraživanja; zadovoljavanje potreba javnog interesa - edukacija, predavanja, izložbe; održivost projekta/niskoenergetski projekt/ušteda energije.
Poseban naglasak i pažnja pri projektiranju je na zahtjevu održivosti projekta. Zgrada Državnog arhiva je javna ustanova te je ušteda energije važna zadaća. Nizom predviđenih mjera projektirana je zgrada kao niskoenergetska. Uz kvalitetne sustave izolacije predviđeno je iskorištavanje geotermalne i sunčeve energije. Predviđene su temperirane betonske jezgre, rekuperacijske komore i sveobuhvatna automatika. Integriranjem sistema sa kompleksnim regulacijskim funkcijama za sve integrirane sustave postiže se znatna ušteda. Navedenim mjerama javna zgrada državnog arhiva postaje niskoenergetska inteligentna zgrada.
Zgrada je kompaktnog introventiranog volumena. Prizemlje je transparentno, dostupno i otvoreno prema okolnom prostranom platou. U prizemlju su prostori dostupni javnosti i u cilju okupljanja javnosti. Predviđeni su prostori za izučavanje građe, za predavanja, radionice i izložbe.
© 2017 Brakus